
Interpretation:  5-12  
 
Subject:  ANSI/ITSDF B56.5-2005, Section 8.10.2 g), Vehicle Emergency Controls and 

Devices  
 
Date Issued:   March 21, 2007 
 

Question (1):  Is a mechanical bumper considered part of the vehicle structure and does 
it therefore need additional sensors are required in section 8.10.2. g)?  

 
Answer (1):  A bumper is defined in the glossary of terms as "a mechanically actuated 

device which, when depressed, causes the vehicle to stop."  A bumper is 
a sensing device designed as part of a system to sense contact with an 
object and stop the vehicle in the event of contact.  A bumper as defined 
in the glossary would not be considered part of the vehicle structure and 
would therefore not need additional sensors.  

 
Interpretation:  5-13  

 
Subject:  ANSI/ITSDF B56.5-2005, Section 8.10.2 g), Vehicle Emergency Controls and 

Devices  
 
Date Issued:   August 27, 2007 
 

Question (1):  When the bumper of an AGV hits an obstruction (like a tool box or chair 
left in the path) the vehicle comes to a stop. Is automatic restart of travel 
allowed once the obstruction is removed? 

  
Answer (1):  If the bumper is being used as a vehicle emergency control, automatic 

restart is prohibited and local manual intervention is required to return to 
normal operating conditions. 

 
Interpretation:  5-14 

 
Subject:  ANSI/ITSDF B56.5-2005, Section 8.10, Vehicle Emergency Controls and 

Devices, Section 8.11, Vehicle Nonemergency Controls and Devices 
 
Date Issued:   November 1, 2007 

 
Question (1): Does 8.10.2(g) require a minimum of one emergency control as defined 

in 8.10.1? 
 
Answer (1): The emergency controls must be, as a minimum, able to carry out 

functions described in 8.10.2. Since one of these functions is an 
emergency stop switch (e.g., red mushroom), it seems unlikely that a 
single control can accomplish all of the required functions.  

 
Question (2):  Can the emergency control be a bumper as described in 8.10.3.1 or a 

noncontact sensing device as described in 8.10.3.2? 
 
Answer (2): Yes. 



 
Question (3): Are vehicle nonemergency controls and devices as described in 8.11.1 

mandatory? 
 
Answer (3): Nonemergency controls are application dependent. However, without 

nonemergency controls, every function outside of normal would be 
considered an emergency function.  

 
Question (4): Can vehicle nonemergency controls and devices be used as vehicle 

emergency controls and devices? 
 
Answer (4): Yes, for object detection, so long as the requirements of 8.10.2 are met. 
 

Interpretation:  5-15 
 

Subject:  ANSI/ITSDF B56.5-2005, Section 4.7, Aisles and Doors 
 
Date Issued:   April 25, 2008 

 
Question (1): The section states that the floor space boundary [in nonrestricted areas] 

shall be clearly marked for the load and train. If the AGV will be sharing 
or co-existing in an existing and clearly marked fork truck lane, does a 
separate path or boundary need to be marked as long as the existing aisle 
is free of any obstructions, doorways, etc.? 

 
Answer (1): The wording in the current standard does not address sharing floor space 

boundaries with other types of fork trucks or vehicles. 
 
 A nonrestricted area is defined in the ANSI/ITSDF B56.5-2005 glossary 

as an area in which the guidepath is installed which is shared by 
personnel. Webster’s Dictionary defines personnel as persons. B56.5 is, 
therefore, silent on sharing a floor space boundary with other vehicles. 

 
Interpretation:  5-16 

 
Subject:  ANSI/ITSDF B56.5-2005, Section 8.10.1 Vehicle Emergency Controls and 

Devices 
 
Date Issued:   July 24, 2009 

 
Question (1): In the sentence "Local manual intervention is required to return to 

normal operating conditions.", what does "local manual intervention" 
imply?  

 
 
Answer (1): Local manual intervention is the input or direct contact of an authorized 

and trained person (See clause 7.2.2 and clause 7.3) at the truck. 
 
Question (2): Would this mean that all laser bumper trips must be latched, and that a 

trained operator initiate a manual vehicle reset once the object is 
removed before the truck is allowed to resume?  



 
 
Answer (2): The required action depends on whether the laser bumper trips are 

defined as an emergency or a non-emergency condition.   
 
 •  Emergency controls and devices are defined in clause 8.10.   
 
 •  Non-emergency controls and devices are defined in clause 8.11.   
 
 Also, see the definition of “Emergency Stop” in the glossary. 
 
Question (3): Does "local manual intervention" mean that some person has to remove 

the object before the vehicle is allowed to automatically resume? 
 
Answer (3): See Answer (2). 
 

Interpretation:  5-17 
 

Subject:  ANSI/ITSDF B56.5-2012. Sections 4.7.2 and 5.1 Floor Marking 
 
Date Issued  January 11, 2018 
 

The following paragraphs in ANSI/ITSDF B56.5-2012 require floor 
space boundary markings. 
 
4.7.2 In non-restricted areas, the floor space boundary required for the 
vehicle and its intended load and/or train shall be clearly marked, 
including the clearance necessary for turns and maneuvering. 
 
5.1 (b) Permanent aisles, roadways, and passageways shall be marked by 
the user as a warning to personnel of existing or impending automatic 
guided industrial vehicle traffic and to indicate that these vehicles have 
the right of way. 
 
Some autonomous vehicles can automatically reroute around obstacles 
temporarily located in the normal travel path. The new path opportunity 
includes the available space around the obstacle. 

 
Question (1): Will signage posted in the facility stating that an automatic vehicle is in 

operation satisfy this requirement for floor space marking since the entire 
facility is the operating area? 

 
Answer (1): If the intended path of an AGV is the entire floor surface of a facility, 

signs posted around a facility satisfy the requirements of 4.7.2 and 5.1 
(b). Note that there are additional requirements that must be met 
including training of personnel, safeguarding of personnel, and possible 
speed reductions of an AGV in areas with inadequate clearances.  

 
Question (2): Can a light projected forward on the floor in the direction of travel from 

the automatic guided industrial vehicle satisfy this requirement? 
 



Answer (2): The means of marking floor space boundaries is not specified by 
ANSI/ITSDF B56.5-2012. Note that the boundaries to be marked are not 
just direction of travel, but also clearances on all sides of the vehicle and 
load including clearances for turns and maneuvering. 

 
Interpretation:  5-18 

 
Subject:  ANSI/ITSDF B56.5-2012, Section 8.17.1 Load Handling Devices 
 
Date Issued:  January 4, 2018 
 

The following paragraphs in ANSI/ITSDF B56.5-2012 refer to a load 
handling device. 
 
8.17 Load Handling Devices 
 
8.17.1 Each vehicle-powered load handling device shall have emergency 
stop switch(es) on the vehicle accessible to operators, which can be the 
same as the vehicle emergency stop switches. 
 
8.17.2 When the load handling device is not in a position designated as 
safe for transport, the vehicle load handling devices shall have an 
appropriate interlock to restrict vehicle movement to that required for 
safe positioning. 
 
8.17.3 Powered load handling devices shall have an interlock when used 
in conjunction with powered load handling stands or devices external to 
the vehicle.  Proper vehicle alignment and confirming signal shall be 
required prior to activation of load transfer mechanism(s).  This interlock 
shall be capable of inhibiting movement of both the vehicle and the fixed 
equipment, when activated. 

 
Question (1): What is the definition of a “load handling device”? 
 
Answer (1): ANSI/ITSDF B56.5-2012 does not provide a definition for “load 

handling device”. The intent of the wording is to describe requirements 
for a mechanism that provides any lifting, lowering, load transfer, and 
load manipulation (e.g. rotation, reach, tilting, clamping and towing). 

 
Question (2): Do these paragraphs apply only to a “vehicle-powered load handling 

device” and, therefore, do not apply to an unpowered load handling 
device? 

 
Answer (2): 8.17.1 applies to vehicle-powered load handling devices only. 8.17.2 

applies to all load handling devices. 8.17.3 applies to all powered load 
handling devices. 

 



Interpretation:  5-19 
 

Subject:  ANSI/ITSDF B56.5-2012 Section 4.7.4, 8.11.2 Hazardous Zones 
 
Date Issued  January 7, 2019  
 

Question (1): Considering the following wording in ANSI/ITSDF B56.5-2012: 
 

4.7.4 A minimum clearance of 0.5 m (19.7 inches) shall be maintained 
between obstructions and vehicles (including loads).  All other areas 
having reduced clearance shall be considered hazard zones or restricted 
areas and be clearly marked by signs, stripes, lights, or other 
designations. (see Part III, para 8.11.2) 
 
8.11.2 Hazardous Zones.  Areas which cannot be protected by an object 
detection device(s), as well as areas of inadequate clearance in which 
vehicles operate, shall be designated hazard zones by the user and system 
supplier and marked accordingly by the user  using suitable signs or 
preferably floor markings.  (See para 4.7.4.1)  Confusion with other 
markings and signs shall be avoided.  
 
8.11.2.1 Areas of clearance of less than 0.5 m to a height of 2.1 m may 
be a risk to personnel.  (see para 8.9.3) Before the vehicle enters such 
areas, speed shall be reduced and an audible warning shall be activated.  
 
8.11.2.1.1 If there is an escape route for a pedestrian the maximum travel 
speed shall be limited to 0.3 m/s and the vehicle path shall be considered 
a hazard zone. 
 
Is an area considered a hazard zone if 0.5 m can only be maintained on 
one side of the aisle? If a vehicle is heading down an aisle with walls on 
both sides where with one side up again a wall and the other side is 
maintaining the 0.5m clearance, does the vehicle have to slow down to 
0.3 m/s?  
 
What if more than 0.5m clearance is maintained on one side of the 
vehicle? If the vehicle is traveling parallel to a wall, and there is minimal 
clearance between the vehicle and the wall but a large amount of 
clearance on the other side of the vehicle, does the vehicle need to slow 
down to 0.3 m/s?  

 
Answer (1): As the standard is currently written, if a vehicle was traveling along a 

wall with less than 0.5m clearance on any side and there is no escape 
route for a pedestrian in the vehicle path, it is considered a restricted area 
and the user and system supplier shall agree on appropriate protection 
measures for this situation (see 8.11.2.1.2). If there is an escape route for 
a pedestrian, it is considered a hazard zone and the speed shall be limited 
to 0.3 m/s (see 8.11.2.1).  

 
The same applies even if only one side of a vehicle has less than 0.5m 
clearance and the other side has more than 0.5m clearance. 


