










































































































 
Interpretation: 1-61 
 
Subject:  ASME B56.1-1993, Mast Rollers 
 
Date Issued: January 7, 2000 
 

Question: Does the structural safety factor mentioned in paragraph 7.35.1 (g) of ASME B56.1-1993 
apply to the mast rollers?  

 
Reply: Yes.  Mast rollers would be one of the load supporting elements in the system elevating 

the platform, and as such, would be subjected to this requirement. 
 
 
Interpretation: 1-62 
 
Subject:  ASME B56.1-1988, Self Dumping Hopper 
 
Date Issued: January 7, 2000 
 

Question: Does a two-yard capacity self dumping hopper, constitute either a fork lift truck 
“attachment” or “removable” as defined by ASME B56.1-1988 Appendix B?   

 
Reply: Yes.  A self dumping hopper being defined as a device that is mechanically engaged by 

the forks of the lift truck to allow the truck to handle loose materials in the hopper in order 
to dump those materials into some other container or location.  Such a device allows the 
lift truck to handle loose and irregular materials that could not be handled with normal 
forks, and therefore is an “attachment”. 

 
Since the device is placed on the forks of the lift truck, and does not require disassembly 
of any portion of the lifting system to install or remove, it would also fall under the 
definition of a “removable attachment”. 

 
 
Interpretation: 1-63 
 
Subject:  ASME B56.1a-1995, Modifications 
 
Date Issued: July 19, 2000 
 

Question: ANSI/ASME B56.1a-1995 paragraph 4.2.1 states that  “modifications and additions that 
affect capacity and safe operation shall not be performed without the manufacturer’s prior 
written approval.” Would a replacement seat suspension system, installed on a sit down, 
center controlled counterbalanced forklift truck, require prior manufacturers approval? 
This system is attached to the overhead guard posts by way of clamps. These clamps 
would not require holes in, nor any welding to, the overhead guard posts. The original 
seat would be removed from the truck mounting and attached to the suspension system. 

 
Reply:         Yes, for two major reasons. First, while the installation does not alter the overhead guard 

posts, the additional dynamic forces induced into the overhead guard posts by the weight 
of the seat system and operator needs to be evaluated to assure the continued integrity of 
the overhead guard support system. 

 
Secondly, the operator restraint system required by paragraph 7.39 often is integral to the 
seat and/or seat structure. By remounting the attachment of the seat from the truck proper, 



to a separately attached structure, the integrity and continued appropriateness of the 
restraint system needs to be analyzed and approved by the original truck manufacturer. 

 
Interpretation: 1-64 
 
Subject: ASME B56.1-1993, Wheel Chocks 
 
Date Issued: June 8, 2001 
 

Question: Please advise whether 4.14.1, 4.19.4(b)(3), and 5.2.14 of ASME B56.1-1993 place an 
affirmative duty on a forklift operator to ensure that wheel chocks are in place before 
driving a forklift on and off a highway trailer. 

 
Reply: Yes. Each paragraph provides instruction as to the duty of different individuals, the user, 

the trainer and the operator.  Please note that B56.1 has been re-issued as B56.1-2000, and 
the language noted in the question remains the same as in the B56.1-1993. 

 
 
Interpretation: 1-65 
 
Subject: ASME B56.1-2000, Brake Performance 
 
Date Issued: June 8, 2001 
 

Question #1: Paragraph 7.15 regarding brake performance implies the standard is applicable to fork lift 
trucks up to, and including 31,750 kg loaded truck weight.  What rules apply for forklift 
trucks above the specified 31,750 kg loaded truck weight limit? 

 
Reply #1: Currently, the standard does not address brake performance issues for trucks with a 

loaded weight in excess of 31,750 kg.  Manufacturers of forklift trucks that large need to 
consider the braking capabilities based on their engineering judgment.  They may wish to 
look to extrapolating the existing standard as a guide. 

 
Question #2: Paragraph 7.7 regarding tilting platform test for determining fork lift truck ratings 

references Table 1, which indicates it is applicable to trucks up to, and including 13,699 kg 
at 600mm load center.  What rules should apply for forklifts having capacities above the 
specified 13, 600 kg limit? 

 
Reply #2: Currently, the standard does not address tilt table testing for fork lift trucks with a 

capacity in excess of 13,600 kg.  Manufacturers of fork lift trucks that large need to 
consider stability and rated capacities based on their engineering judgment.  They many 
wish to look to extrapolating the existing standard as a guide.  

 
Question #3: The standard does not address tilt table test criteria for forklift trucks handling freight 

containers.  What rules should apply for forklift trucks used to handle freight containers? 
 

Reply #3: Texts for trucks used for this purpose are currently being considered and will be 
published when approved.  Manufacturers of fork lift trucks for handling freight 
containers need to consider stability and rated capacities based on their engineering 
judgment until the standard published approved test criteria. 

 
 
Interpretation: 1-66 
 
Subject: ASME B56.1-2000, Operator Restraint Systems  
 
Date Issued: June 8, 2001 



 
Question #1: Referring to Paragraph 7.40 (Operator Restraint Systems) of ASME B56.1-2000; is this 

paragraph intended to include sit-down, end-controlled reach trucks? 
 

 
Reply #1: No. This requirement is only directed to the trucks defined in the paragraph, 

counterbalanced, center control, high lift trucks that have sit-down, nonelevating operator 
positions. 

 
Question #2: If sit-down reach trucks are not included in paragraph 7.40, then what is the ASME B56.1 

position on restraint systems for these trucks. 
 

Reply #2: The B56.1 Sub Committee has not addressed this specific configuration of truck as to a 
need for operator restraint systems.  By omission, a restraint system would not be 
required.  The analysis and decision for whether or not such a system should be included 
is left to the manufacturer.  

 
 
Interpretation: 1-67 
 
Subject: ASME B56.1-2000, High Lift Order Picker Rider Trucks 
 
Date Issued: June 8, 2001 
 

Question #1: Are high lift order picker rider trucks considered to be operator-up trucks? 
 

Reply #1: Yes. 
 

Question #2: Is it acceptable to use a work platform on a high lift order picker rider truck to transport 
personnel in addition to the operator for training or any other purposes? 

 
Reply #2: Yes, provided that work platform meets all requirements of paragraphs 7.36.3. 
 
Question #3: If a work platform is attached to a high lift order picker rider truck, is it acceptable for 

personnel to leave the work platform when elevated and enter into the racking or other 
storage location? 

 
Reply #3: No. 

 
Question #4: Is a cut-off switch required for the work platform so that the high lift order picker rider 

truck is rendered inoperable if the additional personnel leave the platform while elevated? 
 

Reply #4: Not applicable.  See answer to Question #3. 
 
 
Interpretation: 1-68 
 
Subject: ASME B56.1-2000, Max/Min Braking Performance 
 
Date Issued: June 8, 2001 
 

Question: Does B56.1 allow for Lift Trucks to stop with a consideration for the stability of the load 
and the safety of the operator. The concern is for trucks that stop too abruptly such that 
the load and/or operator is thrown forward when the brakes are applied automatically. 

 



Reply: The ASME B56.1-2000 Safety Standard for High Lift and Low Lift Trucks specifies the 
minimum braking performance required for the design of the truck involved, see section 
7.15. It does not specify a design requirement addressing a maximum braking performance. 

 
 
 
Interpretation: 1-69 
 
Subject: ASME B56.1-2000, Warning Devices 
 
Date Issued: June 8, 2001 
 

Question #1: In ASME B56.1, paragraph 4.15.1 addresses warning devices. Is there a requirement to 
have backup alarms on forklift trucks? 

 
Reply #1: No. Paragraph 4.15.1 deals with warning devices under operator control, not devices that 

are activated automatically. See paragraph 4.15.2 for requirements for additional devices 
that would include backup alarms. 

 
Question #2: At the end of paragraph 4.15.1 it states, “or other sound-producing device(s).” Would this 

be a back up alarm? 
 

Reply #2: No. Backup alarms are devices that automatically sound whenever the truck is in reverse, 
not devices that are activated only under operator control. 

 
 
Interpretation: 1-70 
 
Subject: ASME B56.1-2000, Loads 
 
Date Issued: July 12, 2001 
 

Question #1: Paragraph 5.4.5 states in part, “When handling suspended loads: (a) do not exceed the 
truck manufacturer’s capacity of the trucks as equipped for handling suspended loads.” 
Does this provision imply that only trucks which have been rated by their manufacturer 
for handling suspended loads with certain lifting equipment may be used to handle 
suspended loads? 

 
Reply #1: Yes 

 
Question #2: Paragraphs 5.4.5 (b) thru (e) offer further advice on safely handling suspended loads but 

are silent with respect to the type(s) of equipment that must or may be used to suspend 
the load. Is the direct attachment to, or placement of, rigging equipment (slings, shackles, 
rings, etc.) onto the forks of a lift truck to affect a suspended lift a permissible practice or 
a prohibited practice?" 

 
Reply #2: The standard does not define what device may be used for handling suspended loads. 

When the manufacturer provides the approval and ratings for the handling of suspended 
loads, the particular device to be used will be defined in the written approval for using 
that device, as the weight and the applied load center of the device will enter into the 
determination of the rated capacity.  

 
Question #3: Paragraph 4.2.1 provides, “Modifications and additions that affect capacity or safe 

operation shall not be performed without the manufacturer’s prior written approval. Does 
the handling of suspended loads by means of rigging equipment attached directly to the 
forks constitute a “modification or addition” that would require the user to seek the 
manufacturer’s approval? 



 
Reply #3: Yes 

 
Question #4: Paragraph 4.2.2 requires special markings “if the truck is equipped with a front end 

attachment(s)…” Is the use of a fork supported crane arm, manlift safety cage, or other 
removable attachment devices subject to this requirement? 

 
Reply #4: Yes. Separate provisions are incorporated in the B56.1 Standard that address the 

requirements for elevated work platforms, see Section 7.35.3, and the special markings are 
required on the work platform, not on the truck itself. 

 
 
Interpretation: 1-71 
 
Subject: ASME B56.1a-2001 
  Section 7.6.4i(1), Tilting Platform Tests 
 
Date Issued: May 20, 2002 
 

Question: Are the values of 100 mm and 4 inches absolute numbers or are they nominal numbers that 
a reasonable manufacturing tolerance (+/- 1.5 mm or 0.060 inches) may be applied to? 

 
Reply: The 100 mm is a maximum dimension. Manufacturing and mounting tolerances of + 0 mm 

must be utilized. The 100 mm is the "official dimension" and the 4 inches dimension is 
used for reference only. The accurate equivalent to 100 mm is 3.94 inches, not 4 inches. 

 
 
Interpretation: 1-72 
 
Subject: ASME B56.1-2000 
  Paragraph 1, Scope of the Standard 
 
Date Issued: May 28, 2002 
 

Question: What is the maximum size of a forklift covered by this standard?  Is there a particular size 
or height where a vehicle is defined as a crane as opposed to a lift truck? 

 
Reply: There is no limit to the size or lift height of high lift industrial trucks covered in the B56.1 

Standard. All high lift industrial trucks need to meet the various requirements of the 
Standard (Stability, Braking, etc.) no matter what capacity or lift height.  

 
No high lift industrial truck intended for use on compacted, improved surfaces is 
considered to be a "crane", irrespective of truck style, lift height or capacity.  

 
 
Interpretation: 1-73 
 
Subject: ASME B56.1-2000 
  Paragraph 6.2(b), Maintenance and Inspection 
 
Date Issued: September 17, 2002 
 
 Question: In the ASME B56.1-2000, Safety Standard for Low Lift and High Lift Trucks, paragraph 

6.2(b), it states that only trained and authorized personnel shall be permitted to maintain, 
repair, adjust and inspect industrial trucks. 

 



What is ASME definition of "trained and authorized personnel"?  In the Glossary of 
Commonly Used Words and Phrases it list nothing for “trained”, but it does cover 
"authorized personnel" as persons designated by the user to operate or maintain the 
equipment.  

 
Can shop trained mechanics repair forklifts if they are not trained by the Forklift 
Manufacturer?  

 
Reply: Training by the OEM is recommended, but not required. Especially in the case where the 

OEM is no longer in business. As there are specific safety considerations that are unique 
to forklift trucks, the training, no matter from what source, should be from someone with 
training and experience on the brands/models being serviced. 

 
 
Interpretation: 1-74 
 
Subject: ASME B56.1-2000 
  Safety Factors of Pallet Forks, Figure 12 
 
Date Issued: October 9, 2002 
 
 Question: Is it the intent of the B56.1 Standard to maintain a safety factor of 3 to 1 on the yield 

strength of the pallet forks and linkage that raises these forks a few inches above the 
rollers that contact the floor, the same as that for cantilever forks?  

 
Reply: The B56.1 Standard has a safety factor of 3 to 1 on all solid forks. There are no standards 

for non-solid forks. There are no plans to set a Standard for non-solid forks at this time 
within B56.1. 

 
 
 
 
 
 
 
 



Interpretation: 1-75 
 
Subject: ASME B56.1-2000, Part III, Section 7.5.2 Nameplates and Markings 
 
Date Issued: May 9, 2003 
 

Question (1): Is it permissible that two nameplates are provided with a product one of which describes 
item (a) truck model designation and serial number (b) truck weight and (d) type 
designation, and the other nameplate shows item (c) designation of compliance with 
ASME? 

 
Reply (1): Yes, 7.5.2 allows for "nameplate(s)" meaning more than one is permissible. 

 
Question (2): In the case of mu ltiple nameplates, is it necessary to show the company name to the 

above nameplate (c)? 
 
Reply (2): No, manufacturers name is not required, but if not, the two plates should appear in close 

proximity to each other. 
 

Question (3):  Is it permissible to use non-metallic durable plate for the nameplates? 
 

Answer (3): Yes, provided it is durable and corrosive resistant. 
 
 
Interpretation: 1-76 
 
Subject:  ASME B56.1-2000, Section 7.5.4(b) and 7.6.4(i), Sideshifting 
 
Date Issued: May 16, 2003 
 

Question (1): Section 7.6.4(i) indicates how to test a truck equipped with a “sideshifting” attachment 
that displaces the center of gravity a predetermined amount. Would the requirements of 
this section apply to attachments , which allow two loads to be picked side-by-side, if the 
operator picks a load on one side only? Doing so would offset the load center well 
beyond the limits listed in section 7.6.4(i). One could argue the attachment is not being 
used as intended by the attachment and/or truck manufacturer.  

 
Reply (1): Side by side load capability is not a side shift operation. Rating depends on what the 

attachment manufacturer and the truck manufacturer say. If the users expect to be picking 
up on one side, then that should be rated. Most attachment manufacturers expect an 
evenly distributed load. Some have a label that says, “must have an evenly distributed 
load”. Also, many of these types of attachments are single double load pick-ups meaning 
they can collapse the forks down so that they pick up only one load. 
 

Question (2): Similar to question (1); how would one rate attachments such as a paper roll clamp with 
one fixed arm and one moving arm or a clamp with a swinging frame? Both attachments 
offset the load center to one side, but do so by a means other than “sideshifting”.        

 
Reply (2): The truck should be rated for the attachment and the expected use. If it is intended on 

carrying and stacking off set then it need to be rated. The manufacturer will rate for the 
expected/intended use of the truck. 

 
Question (3):  How would one mark the capacity plate on the truck to indicate the capacity of the truck 

equipped with a swinging–frame paper roll clamp or multi-load handler? 
 

Answer (3): Dual rate may be needed if there are two distinct load positions/types. Or, it may have one 
rating based on the worst-case scenario. 



 
 Question (4): If a manufacturer ships a truck from the factory with an attachment on the truck they must 

list the truck capacity with the attachment, according to 7.5.4(b). Must they also stamp the 
plate to indicate the capacity with forks only? After reading section 7.5.4(a) the impression 
is that it may be required to list the capacity with forks only on trucks equipped with an 
attachment. The confusion is created by the use of the word “also” in the first sentence of 
7.5.4(b). There are occasions when it is beneficial to list both capacities, but not every 
time. 

 
Answer (4): The user need to rate for the intended use. If the attachment is most likely to stay on for 

the life of the truck then a single rating is adequate. If the attachment is to be permanently 
removed, then there will have to be a new plate for forks only usage. If it will be going 
from forks to attachment use on a regular basis then a dual rating for two different set ups 
should be considered. 

 
 Question (5): When the load exceeds the predetermined amount, the capacity derived from testing the 

truck with the load shifted has to be listed. Can a list be created with what the rating 
would be if the attachment is still on the truck but the operator centers the load? 

 
Answer (5): Yes, there can be dual ratings. 

 
 
Interpretation: 1-77 
 
Subject:  ASME B56.1b-2003, Section 7.5.2 (b), Nameplates and Markings 
 
Date Issued: January 6, 2004 
 

Question (1): If a manufacturer weighs a truck and places that exact weight on the nameplate, would the 
nameplate still require a tolerance? 

 
Reply (1): No. If the actual weight is measured and recorded on the serial number plate, there would 

be no need to record a tolerance. 
 

 
 
 


