
Interpretation:  6-21 
 
Subject:   ANSI/ITSDF B56.6-2005, Section 5.15.1 (u), Elevating Personnel 
 
 
Date Issued:   March 27, 2008 
 

Question (1):  The first sentence of 5.15.1 (u) seems to contradict itself by allowing one 
to not maintain firm footing when secured by a body belt and lanyard. 
Does the use of a body belt and lanyard allow one to not maintain firm 
footing on a platform and thus allow the use of railings, planks, ladders, 
etc. to achieve greater reach or height? 

 
Answer (1): No. Section 8.24.1 (l) requires the manufacturer to provide “a restraining 

means such as a guardrail or a means for securing personnel such as a 
body belt or lanyard.” One method or the other must be provided by the 
manufacturer but both are not required.  

 
The second sentence of 5.15.1 (u) states that “Use of railings, planks, 
ladders, etc., on the platform for purpose of achieving additional reach or 
height is prohibited.” This applies on all platforms at all times regardless 
of the restraining means used. 
 

Interpretation:  6-22 
 
Subject:   ANSI/ITSDF B56.6-2005, Section 5.2.3, Modifications, Nameplates, Markings, 

and Capacity 
 
 
Date Issued:   September 12, 2008 
 

Question (1):  Section 5.2.3 requires the user to ensure the truck is marked if the truck 
is equipped with front end attachment(s) or optional forks. If an 
attachment does not affect the capacity of the equipment (as long as the 
weight of the attachment is included in the pick), is the end user required 
to have a revised nameplate? 

 
Answer (1): Another nameplate would not be required if the attachment does not 

affect capacity, stability, or safe operation. The user should consult with 
the attachment manufacturer and the truck manufacturer to verify how 
the attachment will affect truck capacity, stability and safe operation and 
if the truck would require an additional capacity plate to cover operation 
of the truck with the attachment. 

 
Note that the capacity of a truck with attachments is not solely dependent 
on the weight of the attachment. Other factors that must be considered 
include changes in load center distance and movement of the center of 
gravity of the object lifted such as occurs with rotating or hanging loads. 
 

 
 



Interpretation:  6-23 
 
Subject:   ANSI/ITSDF B56.6-2005, Section 8.4.3 Rated Capacity  
 
 
Date Issued:   April 23, 2009 
 

Question (1):  Does a load center of 24 in. mean the center of gravity of the test 
load is located 24 in. forward of the face of the forks and 24 in. 
above the top surface of the forks? 

 
Answer (1): Yes. As stated in 8.4.1, “The rated capacity shall be established by the 

manufacturer with a load equivalent to an unrestrained homogenous 
cube, with overall dimensions twice the required load center 
dimensions.” This would require the center of gravity of the load to be in 
the center of a 48 inch homogenous cube for a capacity rating at a 24 
inch load center. This would give the load center position of 24 inches 
ahead of the forks, 24 inches above the forks and in line with the 
centerline of the forklift. 

 
Section 8.6.5(c) allows for the use of a hanging load suspended from a 
framework for tests requiring an elevated load.  The point of suspension 
for the load must simulate the center of gravity of the homogenous cube. 
For 24 inch load center, this would require suspending from a position 24 
inches ahead of the forks and 24 inches above the top face of the fork 
blade. 
 

Interpretation:  6-24 
 
Subject:  ANSI/ITSDF B56.6-2005, Sections 5.15.1 (a) Elevating Personnel and 8.24 

Platforms for Elevating Personnel 
 
 
Date Issued:   April 5, 2010 
 

Question (1):  ITSDF B56.6-2005, section 5.15.1(a) states “provide a personnel 
platform which complies with the design requirements listed in Part III 
of this Standard.” 

 
Part III For the manufacturer, section 8.24 lists the design requirements 
for the manufacture of the platform. Can we, as a user, manufacture our 
own platform that meets the design requirements of this paragraph? And 
if we can, what documentation do we need to have to use this platform? 

 
Answer (1): Yes, a user can manufacture a personnel platform. ANSI/ITSDF B56.6-

2005 does not limit the individual(s) or organization(s) that develop(s) 
raw material(s) and (sub)assemblies into the end product(s).  

 
The information required to be prominently indicated on the platform is 
found in 8.24(f). 



 
Additionally, a user would need to obtain the manufacturer’s approval 
before using the platform on the truck. As stated in 5.2, no modification 
or alteration which may affect capacity, stability, or safe operations of 
the truck, shall be made without the prior written approval of the original 
truck manufacturer or its successor thereof. The industrial truck 
manufacturer will also provide a new nameplate for the industrial truck 
when equipped with the platform as required in 5.2.3.  

 
Interpretation:  6-25  
 
Subject: ANSI/ITSDF B56.6-2005, Sections 7.2.9 Repair and Testing 

 
Date Issued: July 23, 2010 

 
Question (1): The standard states that hydraulic components “shall be checked to 

ensure that drift or leakage has not developed to the extent that it would 
create a hazard.” To what extent would drift have to be developed to be 
considered a hazard? 

 
Answer (1): It is not possible for the standard to list all possible hazards that may 

exist from drift or leakage of tilt cylinders, valves or other parts. In 
general, more frequent repositioning of the load will be required if the 
drift becomes too great and the user should consider the impact this may 
have. The industrial truck manufacturer may be able to provide 
additional guidance. 

 
Interpretation:  6-26  
 
Subject: ANSI/ITSDF B56.6-2005, Section 6.2.3 Operating Safety Rules and Practices 

 
Date Issued: July 8, 2011 

 
Question (1): ITSDF B56.6-2005, section 6.2.12 (g) states “…when leaving the rough 

terrain forklift truck unattended…fully lower the load-engaging means.” 
 

Does the load engaging means include outriggers? 
 
Answer (1): No. The load-engaging means is that part of the truck that is in direct 

contact with the load being supported. This is often forks but could also 
be an attachment, platform, or other device. ANSI/ITSDF B56.6-2005 
defines stabilizers, sometimes called outriggers, as “extendible or 
pivoting mechanical supports used to improve stability of a stationary 
rough terrain forklift truck.” Since the stabilizers do not directly contact 
the load, they are not considered load-engaging and therefore are not 
required by the standard to be lowered when leaving the forklift truck 
unattended. 

 



Interpretation:  6-27 
 
Subject: ANSI/ITSDF B56.6-2011, Section 8.8.4 Parking Brake Performance for Rough 

Terrain Forklift Trucks Up to and Including 70,000 lb (31 750 kg) Loaded Truck 
Weight 

 
Date Issued: November 4, 2011 

 
Question (1): What is the applicable standard, protocol, or procedure used to perform 

the parking brake application force test? There is a requirement for the 
parking brake application force to be 69 lb or less, but no test standard 
cited or referenced stating how to perform the test. 

 
Answer (1):  No specific method for determining the force is included in the standard. 
 
Question (2): The parking brake handle usually moves in an arc so applying a force in 

an arcing motion is problematic. Does this 69 lb requirement apply 
throughout the arcing motion or just at the end of the stroke when the 
parking brake actually engages? 

 
Answer (2): The 69 lb force is the maximum force that can be applied to attain the 

required parking brake performance with a hand lever 
 
Question (3): Should the last word in section 8.8.4 be “lever” rather than “level”? 
 
Answer (3): Yes. 
 

Interpretation:  6-28 
 
Subject: ANSI/ITSDF B56.6-2011, Section 8.16.3 (c), Overhead Guards, Impact Drop 

Test 
 

Date Issued: April 9, 2013 
 
Question (1): Is the purpose of the impact drop test to protect the operator?  How are 

we protecting the operator if the 39" vertical clearance is not maintained 
during impact? 

 
Answer (1): The impact drop test measures the performance of the overhead guard. 

The intent of the wording in the standard is to ensure an operator has 
enough room to escape entrapment in the event an overhead guard is 
deformed to the maximum allowable extent. As stated in 5.4.1.2, an 
overhead guard is intended to offer protection to the operator from 
falling objects, but it cannot protect against every possible impact. 

 
Interpretation:  6-29 
 
Subject:  ANSI/ITSDF B56.6-2016, Section 8.24.3(j) Personnel Work Platforms for 

Elevating Personnel 
 
Date Issued: May 24, 2017 



Question (1): In Section 8.24.3(j) the standard states for a personnel work platform “A 
permanent guardrail or similar structure shall be provided on the side 
closest to the lifting mechanism.” 

 
What would be considered “permanent” for the guardrail or similar 
structure on the side closest to the lifting mechanism? Does the guardrail 
or similar structure have to be welded solid to the personnel work 
platform so it is not removable to be considered permanent? Or can it be 
fixed by other means such as bolted-on or pinned-on and still be 
considered permanent? 

 
Answer (1): The intent is that the guardrail or similar structure remain fixed to the 

personnel work platform in a manner that will continue to serve its 
intended function for the entire life of the platform considering typical 
intended application and use. The method for fixing the guardrail or 
similar structure to the personnel work platform is not addressed by the 
standard. 

 
 


